Ehkäisyn voi hankkia sähköisesti

Kangasalan ehkäisypalvelut keskittyvät ja niitä voi käyttää netissä. Osastonhoitaja Anni Remahlilla ja ylilääkäri Liisa Joutsiniemellä on hyppysissään vaihtoehtoja monenlaiseen ehkäisyyn.

Neuvonta keskittyy e-Ehkäisyneuvolaan ja Kangasalan keskusterveys­asemalle.

Jatkossa ehkäisyneuvonta keskittyy Kangasalan keskusterveys­asemalle, ja osa palveluista siirtyy verkkoon. Ehkäisyasiat voi laittaa liikkeelle täyttämällä esitiedot sähköisesti Terveyskanavassa.

Avopalveluiden ylilääkäri Liisa Joutsiniemen ja osastonhoitaja Anni Remahlin mukaan menettelyn etuna on joustavuus. Ehkäisyasioita voi hoitaa netissä itselleen sopivana ajankohtana.

– Jos esitiedoissa on puutteita tai jokin terveyttä, perussairautta tai seksuaaliterveyttä koskeva seikka vaatii lisätietoja, niin ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja ottaa yhteyttä joko viestien tietoturvallisesti Terveyskanavan välityksellä tai puhelimitse, Joutsiniemi kertoo.

Asiakas voi toivoa tiettyä ehkäisymenetelmää, ja ammattilainen päättää tietojen perusteella soveltuuko menetelmä naisen terveydentilaan.

Lomakkeella ilmoitetaan muun muassa pituus, paino ja verenpaine.

– Neuvoloissa ja terveys­asemilla on helppokäyttöisiä verenpainemittareita, joilla mittauksen voi tehdä. Verenpainetieto on oleellinen monessa ehkäisymenetelmässä, Remahl neuvoo.

Esitietojen käsittelyn jälkeen asiakas saa tiedon reseptistä tai ajanvaraustarpeesta.

Gynekologista tutkimusta ei tarvita kuin poikkeustapauksissa.

– Jos potilaalla on oireita tai esitiedoista herää epäily tutkimustarpeesta, niin sellainen sovitaan. Oireettomien rutiininomaisista gynekologisista tutkimuksista ei ole havaittu olevan hyötyä ehkäisyn seurannassa, Joutsiniemi toteaa.

Ehkäisyneuvola toimii 16. marraskuuta lähtien Kangasalan keskusterveys­asemalla perjantaisin. Tuolloin terveydenhoitajat käsittelevät lomakkeita, ottavat tarvittaessa yhteyttä ja ovat puhelimitse tavoitettavissa.

Kun lääkäri on määrännyt ehkäisyvalmisteen, sen voi noutaa reseptillä apteekista. Kierukan asetusta varten varataan aika lääkärille.

– Keskittämisestä huolimatta synnytyksen jälkitarkastukseen liittyvä ehkäisyneuvonta hoidetaan edelleen äitiysneuvoloissa, Joutsiniemi lisää.

Yläkouluikäisten ja toisen asteen opiskelijoiden palvelut järjestetään koulu- ja opiskeluterveyden­huollossa.

– Kehitämme sähköisiä palveluita, ja ehkäisypalveluiden käyttäjät ovat hyvä kohderyhmä pilotointiin ikänsä puolesta. Toivottavasti saamme palautetta palvelusta, Joutsiniemi toteaa.

kangasala.medinetti.fi

Ehkäisyneuvola toimii 16.11. lähtien keskusterveys­asemalla perjantaisin kello 8-14.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 14.11.2018, Anu Ritvanen


Alle 25-vuotiaat saavat ilmaisen ehkäisyn

Alle 25-vuotiaille Kangasalan kaupunki tarjoaa maksuttomasti erilaisia ehkäisyvalmisteita. Vaihtoehtoina ovat yhdistelmä- ja progestiinipillerit, hormoni- tai kuparikierukka, ehkäisykapselit tai kondomi.

Yhdistelmäehkäisyn voi saada myös emätinrenkaan tai ehkäisylaastarin muodossa.

Osastonhoitaja Anni Remahlin mukaan kondomeja on mahdollista saada 20–30 kappaleen erässä nuoren elämäntilanteesta riippuen.

– Kouluterveydenhuollossa mää-
rä on pienempi. Yläkouluikäisillä raskauden ehkäisyyn liittyy aina kontakti terveydenhoitajaan, Remahl huomauttaa.

Kondomit, kuten muutkin ehkäisyvalmisteet, voi noutaa Kangasalan tai Pälkäneen terveyskeskuksen neuvonnasta sen jälkeen kun asia on käsitelty e-Ehkäisyneuvolassa. Kierukan asetusta varten varataan aika.

Myös alle 25-vuotiaat täyttävät esitiedot Terveyskanavassa.

– Nettisivuilta löytyy opastusta e-ehkäisyneuvolan käyttöön ja lisäksi oppilaitoksissa tietoa lähetetään Wilma-viesteinä, Remahl sanoo.

Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä viime maanantain valtuustossa.

Fakta

NÄIN KÄYTÄT E-EHKÄISY-PALVELUA

  • Täytä esitietolomake Terveyskanavassa kangasala.medinetti.fi. Täytä kaikki pyydetyt kohdat.Tiedot tallentuvat potilastietojärjestelmään.
  • Ehkäisyvalmisteen pyyntö. Jatka seuraavaksi ”internet-ajanvaraukseen” mediaika.fi/kangasala/app, jolloin asiasi siirtyy terveydenhoitajan käsiteltäväksi e-Ehkäisyneuvolaan.
  • Odota terveydenhoitajan viestiä Terveyskanavaan ehkäisyvalmisteen noutamisesta. Terveydenhoitaja voi olla sinuun yhteydessä myös puhelimitse tai tarvittaessa pyytää sinut vastaanotolle.