Hössötystä hyvän tähden

Mariella Aronvirta ja Minna Dampha ovat ystävystyneet Facebookin Roskalava Kangasala -ryhmässä. Ryhmän kautta he järjestävät nyt toistamiseen joululahjakeräyksen vähävaraisille.

Joululahjoja vähävaraisille kerätään vielä tällä viikolla. Pulaa on etenkin pojille sopivista lahjoista.

Kasseja täynnä lahjapaketteja sekä tavaraa. On kuin joulupukin paja olisi muuttanut suoramalaiseen kerros­taloasuntoon.

Ja niin melkein onkin. Toinen samanlainen paja sijaitsee Suinulassa. Facebookin Roskalava Kangasala -ryhmässä on käynnissä joululahjakeräys vähävaraisille. Ryhmässä ylläpitäjinä toimivat Minna Dampha ja Mariella Aronvirta ovat keräyksen taustalla.

Suurin osa lahjojen saajista on lapsi­perheitä. Joululahjojen tarpeesta on ilmoittanut 21 perhettä, yhteensä 59 lahjansaajaa.

He ovat ilmoittautuneet itse. Mitään todistuksia vähävaraisuudesta ei kysellä.

–Kyllä me luotamme ihmisiin. Jos saaja on onnellinen kierrätetystä joululahjasta, hän varmasti tarvitsee sen, Dampha toteaa.

Keräys sai alkunsa viime jouluna Aronvirran ideasta. Jo silloin keräykseen osallistuttiin innolla.

–Todella moni haluaa auttaa. Se on hienoa, kun tässä nykymaailmassa välillä tuntuu, että kukaan ei välitä kenestäkään, Aronvirta huokaa.

–Tämä on myös selkeästi Kangasalan juttu, moni lahjoittaja on sanonut haluavansa osallistua juuri paikalliseen keräykseen, Dampha toteaa.

Viime vuodesta on myös otettu opiksi, ja nyt keräykselle on selkeät aikataulut.

Lahjoja tarvitsevat ovat jo ilmoittautuneet ylläpitäjille ja viestejä lahjoituksista otetaan vastaan tämän viikon perjantaihin asti.

Lahjat jaetaan 15. ja 16. joulukuuta.

–Viime vuonna jäivät omat jouluvalmistelut vähiin, kun vielä aatonaattona kuljettelin paketteja ympäriinsä. Nyt päätimme rauhoittaa joulunajan, Aronvirta kertoo.

Keräys on pyörinyt reilun viikon, ja kasassa on jo runsaasti pieniä kokoja naisten vaatteita, taaperoikäisten leluja, pehmoleluja ja kirjoja.

Pulaa on isompien lasten ja teini-ikäisten tarvikkeista, varsinkin pojille kaivattaisiin lahjoja.

–Lahjat voivat olla ihan käyttötavaraa, esimerkiksi vaatteita ja hygieniavälineitä, Dampha vinkkaa.

Vanhemmat eivät ole pyytäneet itselleen mitään, mutta Dampha ja Aronvirta eivät halua jättää heitä huomiotta.

–Aikuisillekin on käyttötavaraa. Olemme saaneet lahjoituksena myös joulukasseja, joihin voi pakata vaikka kynttilöitä, pipareita ja luumumarmeladia.

Lahjoituksia on saatu lähinnä yksityishenkilöiltä eikä liian isoja lahjoja ole haluttu ottaa vastaan. Siksi Dampha esimerkiksi kieltäytyi suhteellisen uudesta televisiosta.

–En voi valita, kuka sen sitten saisi. Haluan, että lahjojen saajat ovat tasavertaisia keskenään.

Dampha ja Aronvirta ovat kirjanneet ylös lahjojen tarvitsijat, he hakevat ja vastaanottavat lahjoituksia, lajittelevat, paketoivat ja lopulta jakavat lahjat.

Työtä on paljon, mutta palkkakin on ruhtinaallinen, nimittäin joulumieli.

–Emme saa emmekä ota tästä mitään, mutta onhan se kivaa paketoida ja hössöttää, Aronvirta toteaa.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 28.11.2018, Lotta Loikkanen