Nyssen liput kallistuvat

Bussitaksojen korotus kohdentuu erityisesti kahden vyöhykkeen lipputuotteisiin.

Tampereen kaupunkiseudun bussilippujen hinnat nousevat 3. tammikuuta alkaen. Taksat kasvavat keskimäärin 5,5 prosenttia, mutta korotus vaihtelee lipputuotteittain.

Esimerkiksi aikuisten kahden vyöhykkeen matkakortille ladattavan arvolipun maksu korottuu 10 sentillä 1,98 euroon.

Aikuisten kertalipun hinta nousee kaikilla vyöhykkeillä 50 senttiä, jolloin kahden vyöhykkeen kertalippu maksaa 3,50 euroa.

Kahden vyöhykkeen 30 vuorokauden kausilippu kallistuu aikuisilla ja senioreilla kahdella eurolla 53 euroon.

Nuorilla ja opiskelijoilla hinta nousee 1,50 euroa ja lapsilla euron.

Arvolippujen, 30 ja 90 vuorokauden kausilippujen, jotka sisältävät 3–6 vyöhykettä, hinnat eivät muutu.

Sen sijaan 360 vuorokauden kausilippujen veloitus kasvaa aikuisilla 20 eurolla kaikilla vyöhykkeillä. Nuorilla korotus on 15 euroa ja lapsilla 10 euroa.

Hinnoista päätti Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta. Tampereen kaupunki pienentää joukkoliikennetukea 10 prosentilla, ja joukkoliikenteen kustannukset nousevat ensi vuonna noin kaksi prosenttia eli 1,2 miljoonaa euroa. Syntyvä 2,7 miljoonan euron tasapainotustarve katetaan lisäämällä lipputuloja.

Taksojen korotus kohdennetaan kahden vyöhykkeen lipputuotteisiin, jolloin ne kohdistuvat parhaiten Tampereen kaupungin joukkoliikennetuen osuuteen.

Matkustajamäärän ennustetaan kasvavan, vaikka taksojen korotus vähentää kysyntää. Kasvavien alueiden lisätarjonta toteutetaan vähentämällä liikennettä vähäisemmän kysynnän alueilta ja ajankohtina.


Repa Reittiopas uudistuu

Nyssen Repa Reittiopas uudistuu. Uusi palvelu yhdistää perinteiseen reittioppaaseen bussien reaaliaikaseurannan ja aikataulupalvelut.

Samalla käynnistyy Nyssen digipalveluiden uudistusten sarja. Vuodenvaihteessa käyttöön on tulossa myös mobiililippu, joka on ensimmäisessä vaiheessa edullisempi kertalippu. Lisäksi uusitaan reaaliaikaista tietoa tarjoava informaatiojärjestelmä.

Paikannus on avain reittioppaan uusiin ominaisuuksiin. Sen perusteella käyttäjä näkee kartalta yhdellä vilkaisulla, mitä pysäkkejä hänen lähellään on ja milloin busseja niiltä lähtee.

– Tämä mahdollistaa sen, että käyttäjän ei välttämättä tarvitse tehdä reittihakua lainkaan. Reittihaun taas voi tehdä syöttämällä pelkästään määränpään, kun käyttäjän sijainti on tiedossa, kertoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Hakuja voi personoida esimerkiksi tallentamalla omat suosikkipaikkansa ja säätämällä vaihtojen määrää, vaihtoaikaa tai kävelynopeutta haluamakseen. Uusi reittiopas näyttää myös reaaliaikaiset, pysäkkikohtaiset aikataulut, jolloin niiden hakemiseen ei enää tarvita erillistä palvelua. Reaaliaikaiset ennusteet tulevat uudessa Repassa uudesta järjestelmästä, ja ovat siten kattavammat.

Reittiopas tuleekin jatkossa korvaamaan Lissu Liikenteenseurannan, sähköisen linjakartan ja aikataulut.tampere.fi -palvelun. Vanhat palvelut poistuvat käytöstä vähitellen vuoden 2019 aikana.

Repa.tampere.fi-osoite alkaa ohjata joulukuun alussa uudistettuun reittioppaaseen, joka on tällä hetkellä käytettävissä osoitteessa pilottirepa.tampere.fi.

Myös vanha reittiopas säilyy tämän jälkeen toistaiseksi käytössä osoitteessa vanharepa.tampere.fi.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 7.11.2018.