Riku-Sippo Uotila on Kangasalan Vuoden yrittäjä

Riku-Sippo Uotila kiitti muun muassa isäänsä Kangasalan uudella ammattikoululla pidetyssä Vuoden yrittäjän palkitsemistilaisuudessa. – Isäni on kovin työmies, jonka tunnen, Uotila totesi ääni värähtäen.

Broilerituotanto, viljan viljely, maatalouskonepalvelut unohtamatta 2 000 hengen kesäfestaria tilan pihapiirissä. Siinä on kylliksi syitä, miksi Riku-Sippo Uotila Raikun kylästä tuli tänä vuonna valituksi Kangasalan Vuoden yrittäjäksi.

Uotila totesi Kangasalan uudella ammattikoululla pidetyssä yrittäjäjuhlassa, että hän arvostaa palkintoa erityisesti, koska se tulee samalta joukkueelta, toisilta yrittäjiltä. Lisäksi hän on tyytyväinen, että tällä kertaa huomioitiin maaseutuyrittäjää ja ruokatuottajaa.

Uotilasta tuli yrittäjä vuonna 2000. Hän osti tuolloin vanhemmiltaan Peltolan tilan ja tilalla toimivan yhtiön, Naistenlinna Oy:n.

Peltolan tila syntyi Raikkuun 1918, kun Uotilan vaari jakoi vanhan Uotilan kantatilan veljensä kanssa. Tilalla oli tuolloin ajan hengen mukaisesti monenlaisia eläimiä ja siellä viljeltiin heinää.

Uotilan isä, Tauno, laittoi lehmät pois 60-luvun loppupuolella. Tila muutettiin munintakanalaksi 70-luvun alkupuolella. Kymmenisen vuotta myöhemmin oli jälleen muutoksen aika.

– Tilalle tuli broilereita vuonna 1981. Isä oli tämän bongannut jostain ja sai asialle vahvistusta soittamalla Saarioisille.

Broilerinliha oli tuolloin markkinoilla vielä uusi tulokas. Siitä huolimatta tilalle tuli heti 22 000 broileria. Uotilan mukaan broilerilla on ollut pitkä tie suomalaisten suosikkilihaksi, ja monet iäkkäämmät ihmiset eivät ole oppineet syömään sitä vieläkään.

– Suomalainen broilerituotanto on menestystarina. Tuotanto on ketjuohjattua, ylituotantoa ei pääse syntymään. Liha on lisäksi antibiootti- ja salmonellavapaata.

Uotilan tilalla on nykyisin 75 000 kasvatuspaikkaa. Tilalla on omaa peltoa 10 hehtaaria, metsää 60 hehtaaria mutta kaiken kaikkiaan viljelyssä on vuokramaiden kautta sata hehtaaria.

Yritys työllistää isännän lisäksi vakituisesti yhden miehen sekä teettää paljon alihankintatyötä erilaisilla yrityksillä. Juhlassa hän antoi sydänlämpöisen kiitoksen muun muassa hiljattain edesmenneelle naapurilleen, Heikki Parvelalle.

– Hän oli minulle tärkeä menttori, Uotila sanoi juhlayleisölle.

Uotila on musiikkimiehiä. Country-musiikista ammentava rock-bändi Still on keikkaillut jo parisenkymmentä vuotta.

Peltolan tilalla viljeltiin 13 vuotta myös mansikkaa. Mansikanviljely päättyi vuonna 2011, mutta mansikkakauden lopettajaisjuhlasta alkoikin kasvaa kysynnän mukana isompi tapahtuma, Raikku rokkaa ja rakastaa -festivaali.

Tapahtuma järjestettiin viime kesänä kymmenennen kerran. Tapahtuma kerää Peltolan tilalle kahtena iltana yhteensä pari tuhatta ihmistä.

Myös Kuhmalahden yrittäjäyhdistys juhli lauantai-iltana Pälkäneellä yhdessä Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjien kanssa.

Kuhmalahden Vuoden yrittäjäksi valittiin Markku Knaapi. Hänen yrityksensä on Tmi Uutelan Kaivin Knaapi ja sen päätoimiala on maanrakennus ja maansiirtotyöt.

Julkaistu Kangasalan Sanomien verkkosivuilla 27.10.2018, Tuula Ruusumaa.