S-market ei enää myy energiajuomia alle 15-vuotiaille – K-supermarketissa rajoitus on ollut vuosia

S-market ei enää myy energiajuomia alle 15-vuotiaille – K-supermarketissa rajoitus on ollut vuosia
S-marketin myymäläpäällikkö Tiina Naamanka on iloinen, että Pirkanmaan Osuuskauppa kokeilee energiajuomien ikärjaa Kangasalla. S-marketissa asioi paljon lähikoulujen lapsia ja nuoria.

Energiajuomien ostaminen Kangasalan S-marketista vaatii nyt 15-vuoden iän.

Rajoitus astui voimaan maanantaina. Kangasalan S-market on yksi neljästä Pirkanmaan Osuuskaupan myymälästä, jossa rajoitusta on testattu tai testataan.

– Asiakaspalautetta on tullut aika paljon. Aikuiset ovat huolissaan, kun nuoret ja jopa lapset juovat energiajuomia, Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Johanna Tervala-Pirskanen kertoo.

S-ryhmän virallinen kanta on, että energiajuomia myydään lain mukaan, eli niiden myynnissä ei ole ikärajaa. Alueelliset osuuskaupat ovat kuitenkin poikenneet virallisesta linjasta.

Pirkanmaan Osuuskaupassa energiajuomien myynnin rajoittamisen miettiminen alkoi pari vuotta sitten. Ikärajan asettamista jouduttiin harkitsemaan monelta kannalta.

– Kaupan tehtävä ei ole rajoittaa tuotteiden myyntiä kuin lain pohjalta. Esimerkiksi liiallinen sokerinsaanti on ongelma, mutta ratkaisu ei ole se, että kaupat lopettavat karkin myynnin, Tervala-Pirskanen pohtii.

Vaikka laki ei rajoita energiajuomien myyntiä tai käyttöä, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) suositus on, että kaupat myisivät energiajuomia vain yli 15-vuotiaille.

Tervala-Pirskasen mukaan rajoituskokeiluun päädyttiin THL:n suosituksen ja asiakaspalautteen vuoksi.

– Iso vaikutin oli myös se, että kaksi ministeriötä asetti työryhmän pohtimaan, pitäisikö lakiin asettaa ikäraja energiajuomien myymiselle, Tervala-Pirskanen kertoo.

Hän kokee, että Pirkanmaan Osuuskaupan kaltaiset toimijat voivat omilla päätöksillään myötävaikuttaa asioiden etenemiseen.

Ensimmäinen rajoituskokeilu tehtiin loka–joulukuussa Virtain S-marketissa. Palaute oli niin positiivista, että myyntikieltoa on jatkettu pilotin päätyttyä.

Kangasalla, Nokialla ja Ruovedellä keväällä toteutettava kokeilu päättyy kesäkuun lopussa.

Jatko riippuu asiakkaiden palautteesta.

– Hyvissä ajoin kesäkuussa katsomme, millaista palautetta on tullut. Haluamme sitä kaiken ikäisiltä. Henkilökunta kerää myös suullista palautetta. Lisäksi toteutamme kaupoissa kyselytutkimuksen, ryhmäpäällikkö selittää.

Kangasalan S-market valikoitui pilottikauppojen joukkoon, koska se sijaitsee lähellä Roine-koulukampusta. Kaupassa asioi paljon nuoria.

Pikkolan koulun rehtori Janne Niemi kertoo, että koulun henkilökunta kokee kaupan ikärajoituksen oikein hyvänä asiana. Se hillitsee etenkin seitsemäs- ja kahdeksasluokkaisten mahdollisuuksia ostaa energiajuomia.

Energiajuomat on kielletty Pikkolan järjestyssäännöissä, joten niitä ei saa koulupäivän aikana nauttia koulussa. Löydetyt juomat kerätään pois koulupäivän ajaksi.

– Nuori luovuttaa juoman yhteistyössä henkilökunnalle. Hän saa sen päivän päätyttyä takaisin, Niemi kertoo.

S-marketissa energiajuomaostoksilla asioivan täytyy todistaa ikänsä.

– Päädyimme siihen, että pitää olla kuvallinen henkilökortti, passi tai mopokortti, jotta voi todistaa ikänsä, Tervala-Pirskanen kertoo.

Ryhmäpäällikkö ei usko, että yli 15-vuotiaat alkavat ikärajan seurauksena ostaa juomia tölkkikaupalla ja myydä tai antaa niitä nuoremmille. Ainakaan Virroilla niin ei käynyt.

– Luotan, että nuoret alkavat vain juoda jotain muuta, Tervala-Pirskanen toteaa.

Ikärajoitus voimassa jo vuosia

Kangasalan K-supermarketissa energiajuomien ikäraja on ollut 15-vuotta koko ajan, kun kauppiaat Leena ja Hannu Lantta ovat pyörittäneet kauppaa.

Lantat ovat olleet kaupan puikoissa vuodesta 2010 lähtien.

Leena Lantan mukaan kaupan päätös rajoittaa energiajuomien myyntiä on saanut vuosien varrella paljon kiitosta vanhemmilta.

Hän kertoo, että myös lapset ja nuoret ovat ymmärtäneet rajoituksen, vaikka toisinaan joku alle 15-vuotias kokeileekin, onnistuuko energiajuomien ostaminen.

Kaikilta alle 15-vuotiailta kysytään henkilöllisyytodistus iän varmistamiseksi.

Leena Lantan mukaan energiajuomia menee edelleen kaupaksi, tosin ehkä hieman vähemmän kuin ennen.

– Sanoisin, että kysyntä ja kiinnostus tuntuvat hieman hiipuneen suurimmasta hypetyksestä, hän pohtii.

Hän epäilee, että nykynuoret ovat siirtymässä pikkuhiljaa hieman terveellisempiin vaihtoehtoihin.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 19.3.2019.