Tekijöitä koteihin ja yrityksiin

Kuusi Oy Saija Haavisto
Saija Haavisto pyörittää Kuusi Oy:n toimintaa kokonaisvaltaisesti.

Entisen Kelotuvan paikalla Vatialassa toimii Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy, jonka toimintaidea perustuu vilpittömään ihmisten auttamiseen. Kuusi Oy:n tavoitteena on nimittäin nujertaa Kangasalan pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys tarjoamalla monenlaisia palveluita yksityishenkilöille ja yrityksille.

– Rekrytoimme sekä kangasalalaisia että tamperelaisia pitkäaikais- tai nuorisotyöttömiä tekemään erilaisia työtehtäviä asiakkaidemme monipuolisiin tarpeisiin, toinen Kuusi Oy:n perustajista, Saija Haavisto, kertoo.

Apua arjen askareisiin

Työtehtävät vaihtelevat asiakkaiden tarpeiden mukaan. Repertuaarista löytyy muun muassa yksityishenkilöille tarjottavia arjen askareita, joita kuka tahansa työntekijöistä pystyy hoitamaan. Asiakkaiksi kelpaavat kaikki sellaiset henkilöt, joiden aika tai jaksaminen eivät riitä kaikkien arjen touhujen pyörittämiseen.

Kuusi Oy:n tarjontaan kuuluu kunnossapitoa, pienimuotoista remontointia sekä koti- ja muuttoapua. Kunnossapitotyöt sisältävät muun muassa haravointia tai lumenluontia, varastojen siivousta ja tyhjennystä sekä kotitalkkarin tehtäviä. Remontoinnissa voidaan auttaa esimerkiksi maalaus- ja tapetointiprojekteissa, pienissä purkutöissä sekä rakennusaputöissä, joihin voi liittyä vaikkapa rakennusmateriaalien vastaanottoa ja kuljetusta.

– Työntekijöidemme joukossa on myös tiettyjen alojen ammattilaisia, joiden osaamista tarjoamme eteenpäin. Nyt riveissämme on esimerkiksi yksi kirvesmies, jolta luonnistuvat isommatkin rakennustyöt, Haavisto vinkkaa.

Kotiapua Kuusi Oy tarjoaa niin nuoremmille kuin ikäihmisillekin. Työntekijät hoitavat näppärästi sekä kodin siivoukset, pienet asennus- ja korjaustyöt että muutkin arjen järjestelyä helpottavat tehtävät. Eritoten ikäihmisille tärkeä asiointiapu sisältää usein myös tuiki tärkeän seurusteluhetken kahvipöydän ääressä.

– Muuttoapummekin on kokonaisvaltainen palvelukonsepti. Tavaroiden kuljetuksen ja kantamisen lisäksi hoidamme myös tavaroiden pakkauksen ja kierrätyksen, mahdolliset kaatopaikkakuljetukset sekä muuttosiivouksen, Haavisto listaa.

Työvoimaa yrityksille

Kuusi Oy:n ja yritysten yhteistyö perustuu eräänlaiseen henkilöstövuokraukseen: yritykset pyytävät ja Kuusi Oy tarjoaa työvoimaa erilaisiin keikkatöihin. Kuusi Oy:n työntekijöitä on nähty muun muassa pesuloissa, puutarhoilla sekä elektroniikkaliikkeissä.

– Tarjoamamme ammattitaito riippuu aina siitä, minkä alan osaajia meillä on kulloinkin töissä. Palvelutarjontamme siis elää jatkuvasti. Palveluitamme pystyy tilaamaan kauempaakin, mutta toiminta-alueenamme on Pirkanmaa. Katsomme tapauskohtaisesti, miten kauas olemme valmiita työntekijöitämme lähettämään, Haavisto sanoo.

Kuusi Oy:n toimitilat sijaitsevat entisen Kelotuvan paikalla Vatialassa.
Yrityksen varastolta löytyy työkaluja monenlaisia pihahommia varten.

Toimintaa ihmisten hyväksi

Kuusi Oy:n toiminta sai alkunsa vuoden 2015 syksyllä, kun Saija ja hänen miehensä Jussi Haavisto alkoivat miettiä mitä he voisivat tehdä Kangasalaa riepotelleen työttömyyden hyväksi. He kävivät keskustelua silloisen Kangasalan kunnan kanssa siitä, millaisia palveluita työttömille olisi mahdollista tarjota.

– Joulukuussa 2015 pääsimme pohtimaan Outi Pettersonin ja noin kymmenen vapaaehtoisen voimin Kuusi Oy:n lanseerausta ja markkinointia. Toiminnan alkuun saattamiseksi keräsimme noin kolmenkymmenentuhannen euron alkupääoman. Sijoittajaksi lähti paikallisia yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä, Haavisto taustoittaa.

Toiminta lähti käyntiin vauhdilla: jo vuoden 2016 tammikuussa Kuusi Oy:ssä aloitti kaksi työnohjaajaa ja kolme työntekijää. Työnohjaajia on edelleen kaksi, ja tällä hetkellä yrityksessä työskentelee viitisentoista vakituista työntekijää.

– Aina kesäisin rekrytoimme meille muutaman käsiparin lisää, Haavisto kertoo.

Tukea tulevaisuuteen

Kuusi Oy tarjoaa palkkatuen turvin työntekijöilleen suuria mahdollisuuksia: työtehtävien parissa he saavat kartutettua itselleen monipuolista työkokemusta. Työ on myös haastavaa ja opettavaa, sillä omista töistään on otettava vastuu.

– Ihmiset tuntevat paljon ahdistusta työttömyydestä. Meillä työntekijät saavat paljon rohkeutta ja itsevarmuutta siirtyä elämässään eteenpäin. Työntekijöistämme noin 75 % onkin päässyt kouluun tai töihin, Haavisto iloitsee.

Kuusi Oy:n tiloihin voi tulla kahville keskustelemaan työttömyyteen liittyvistä asioista.

Kuusi Oy
Junatie 2, 36240 Kangasala
P. 040 501 6870
info@kuusioy.fi
kuusioy.fi
Aukioloajat: ma–pe klo 8.30–15.30